Här är tre viktiga saker att ta med sig:
- En bouppteckning måste genomföras inom tre månader efter dödsfallet och lämnas in till Skatteverket inom ytterligare en månad.
- Som bouppgivare ansvarar du för att samla in alla uppgifter om tillgångar och skulder, men du behöver inte hantera processen ensam.
- Förrättningsmännen spelar en avgörande roll – de ska vara opartiska och intygar att bouppteckningen genomförs korrekt.
Så förbereder du en bouppteckning
Det första och kanske viktigaste steget är att samla in rätt dokumentation. Du behöver dödsfallsintyg från Skatteverket, eventuellt testamente och äktenskapsförord, samt tidigare bouppteckningar om sådana finns. Därtill kommer alla ekonomiska uppgifter per dödsdagen – från bankkonton och värdepapper till fastigheter och skulder.
För att få tillgång till denna information behöver du visa dödsfallsintyg och en släktutredning från Skatteverket som bekräftar din roll som dödsbodelägare. Med dessa handlingar kan banker och andra institutioner lämna ut nödvändig information om den avlidnes ekonomi.
🎥 Se vår guide: Så förbereder du en bouppteckning
I denna video guidar vi dig steg för steg genom alla förberedelser. Du får en praktisk checklista över viktiga dokument och konkreta tips för att undvika vanliga fallgropar i processen.
Så går förrättningen till
Själva förrättningen är ett formellt möte där två opartiska förrättningsmän systematiskt går igenom den avlidnes ekonomiska situation. Alla dödsbodelägare har rätt att närvara och ställa frågor. Idag genomförs många förrättningar digitalt, vilket gör det enklare för geografiskt spridda familjer att delta.
Om oenigheter uppstår under mötet är det viktigt att förstå förrättningsmännens roll – de ska inte medla i konflikter utan dokumentera fakta och eventuella meningsskiljaktigheter. Konfliktlösning hanteras separat före eller efter förrättningen.
🎥 Se vår guide: Så går förrättningen till
Följ med när vi förklarar exakt vad som händer under en förrättning. Vi går igenom förrättningsmännens roll, hur tillgångar och skulder hanteras, och hur du bäst förbereder dig för mötet.
Så får du bouppteckningen godkänd av Skatteverket
När förrättningen är genomförd ska dokumentet undertecknas av förrättningsmännen och bouppgivaren. Därefter har ni en månad på er att lämna in bouppteckningen till Skatteverket. De granskar att allt är formellt korrekt och att alla obligatoriska uppgifter finns med.
Vanliga kompletteringskrav från Skatteverket rör förtydliganden av släktskap, saknade dokument eller oklara formuleringar. När allt är godkänt registreras bouppteckningen, vilket brukar ta 8-12 veckor. Det registrerade och stämplade exemplaret behövs sedan för att kunna genomföra arvskiftet.
🎥 Se vår guide: Så får du bouppteckningen godkänd
Vi visar vägen från förrättning till godkänd registrering hos Skatteverket. Lär dig hantera eventuella kompletteringskrav och förstå vad som krävs för att få bouppteckningen godkänd.
Låt oss hjälpa dig genom processen
En korrekt genomförd bouppteckning är grunden för ett rättvist arvskifte. På Lexly har vi hjälpt tusentals familjer genom denna process. Våra erfarna jurister kan både agera förrättningsmän och ge dig det stöd du behöver för att känna dig trygg med att allt blir rätt från början.
Boka ett kostnadsfritt första möte med någon av våra jurister, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig och din familj genom denna viktiga process. Vi finns här för att göra juridiken enkel och tillgänglig för dig.