
Bäst om föräldrarna kan komma överens om underhållsbidraget
Det är alltid bäst om föräldrarna själva kan komma överens om storleken på underhållsbidraget. Det är de som har den bästa insikten i kostnader kring barnet, såsom fritidsaktiviteter, mediciner, specialkost m.m. Om det är svårt att nå en uppgörelse på egen hand, kan en väg till lösning vara att be om ett samarbetssamtal hos familjerätten i hemkommunen. Hjälper inte detta, kan nästa steg vara att koppla in jurist. Allra sista steget är att dra tvisten inför domstol.
Läs mer om tvist om underhållsbidrag
Vad kostar ett barn?
Om det är svårt att fastställa barnets kostnader kan Socialstyrelsens riksnorm vara till hjälp. Varje år fastställs schabloner för kostnader för barn i olika åldrar som kan fungera som en bra utgångspunkt för att räkna ut underhållsbidrag. I summan ingår kostnader för mat, kläder, fritid, hygien, försäkring, förbrukningsvaror och telefon.
Hjälp att räkna ut underhållsbidrag
Underhållsbidraget beräknas utifrån barnets behov och föräldrarnas respektive överskott varje månad. Det räknas ut genom att boendekostnad och andra levnadskostnader dras av från inkomster efter skatt. Försäkringskassan har ett verktyg där du får hjälp att räkna ut underhållsbidraget: Beräkna underhållsbidrag
Läs mer om underhållsbidrag i vår guide
Viktigt att tänka på
Tänk på att underhållsbidraget ska räknas ut på nytt om någon av föräldrarna får ändrad inkomst eller boendekostnad. Skyldigheten att betala underhållsbidrag gäller fram till och med att barnet går ut gymnasiet, dock längst till och med 21 års ålder. När föräldrarna kommit överens om storleken på underhållsbidraget bör detta skrivas ner i ett avtal. Avtalet behöver inte registreras någonstans, utan är enbart till för föräldrarna.
Skriv underhållsbidragsavtal
Hos oss skriver du enkelt ett underhållsbidragsavtal tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte.