Äktenskapsförord

Fyra vanligaste frågorna om äktenskapsförord

En glad man och en glad kvinna i bröllopskläder

1. När bör man skriva äktenskapsförord?

Som gifta äger ni era egna tillgångar och ni ansvarar var och en för era egna skulder. Men vid en skilsmässa ska värdet av allt ni äger delas lika mellan er.

Ni listar, då var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Sedan lägger ni samman summorna och delar beloppet lika. Det är endast överskottet ni delar på; inte eventuella skulder och lån. Värdet från den ena maken kan alltså aldrig vara mindre än noll.

Om ni vill att fördelningen ska vara annorlunda behöver ni skriva ett äktenskapsförord.

Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa.

Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

2. Måste ett äktenskapsförord registreras?

Ja, ett äktenskapsförord måste registreras hos Skatteverket för att bli giltigt. När ni båda har skrivit under äktenskapsförordet skickar ni det i original till Skatteverket för registrering.

3. Går det att ångra ett äktenskapsförord?

Ja det går. Genom att skriva och registrera ett helt nytt äktenskapsförord kan man upphäva ett tidigare äktenskapsförord. Men man behöver vara medveten om att registrerade äktenskapsförord är bindande och att de inte kan hävas av endast den ena maken. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens.

4. Kan man specificera vilka tillgångar som var och en får behålla vid en eventuellt skilsmässa?

Absolut. Det är inte ovanligt att man till exempel uppger att endast ett företag och det privata pensionssparandet ska vara enskild egendom och därmed inte delas vid en skilsmässa. Det är viktigt att tydligt specificera den egendom som man vill ska vara enskild.

Läs vår stora guide om äktenskapsförord

Skriv äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån era svar skapas sedan ett skräddarsytt äktenskapsförord som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående äktenskapsförord? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24.

Äktenskapsförord

Kärlekens viktiga dokument. Ni kan välja att skriva detta själva med Lexlys enkla digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör jobbet åt er. Båda tjänsterna kan fås till fast pris. Det är tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Äktenskapsförord
Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
0 kr

1195 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt äktenskapsförord

Skriv online
Du betalar i sista steget

Äktenskapsförord skrivet av jurist till fast pris 4490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte