Köpa & sälja

Det finns många fördelar med att köpa eller sälja något till en annan privatperson, men glöm inte köpekontraktet för en trygg och säker affär.

Ett par som läser från en dator

Köpekontrakt allmänt

Ett köpekontrakt behöver du av flera skäl när du ska köpa eller sälja något till en annan privatperson. I kontraktet tar du bland annat med information om varan, dess skick och eventuell handpenning. Ett korrekt köpekontrakt skapar trygghet för båda parter och minskar risken för oklarheter och tvister.

Skriv online

Mer om att köpa och sälja

Här har vi samlat information om sådant som är bra att veta när du ska köpa eller sälja något till en annan privatperson.

En kvinna som kör bil

Köpekontrakt - viktigt vid bilköp mellan privatpersoner

Ett köpekontrakt behöver du av flera skäl när du ska köpa eller sälja en bil eller mc. I köpekontraktet tar du upp frågor kring fordonets skick, pris samt när och hur betalning ska göras. Köpeavtalet fungerar som ett kvitto på betalningen och bevisar att köpet ägt rum. Det skapar helt enkelt trygghet mellan parterna, då ni båda vet vad som förväntas av er, men också vad ni kan kräva av motparten.

Läs hela artikeln
En grupp vänner som äter middag utomhus

Bra att veta vid gemensamt ägande

Att köpa en båt tillsammans med vännen, eller att äga fritidshuset tillsammans med syskonen har många fördelar så länge ni är överens. När man däremot tycker olika är det inte lika enkelt alla gånger. Här informerar vi om vad som är bra att veta vid gemensamt ägande och hur ni kan undvika onödiga konflikter och oklarheter.

Läs hela artikeln
Ett par som sitter på soffan och håller om varandra

Viktigt att veta om du köpt bostad med din partner

Att köpa bostad är en av livets största affärer, ofta väcks frågor och flera viktiga beslut ska tas. Här reder vi ut vad som gäller rent juridiskt för både sambor och gifta som köpt eller ska köpa bostad tillsammans.

Läs hela artikeln