Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Bouppteckning

Hur hanterar jag en persons sociala medier när den gått bort?

En person som håller i en smart phone

Facebook

Får Facebook kännedom om ett dödsfall, görs den avlidnes konto om till en minnessida. Om den avlidne utsett en efterlevande kontaktperson på Facebook, får hen fatta beslut om kontot när det blivit en minnessida.

I annat fall kontaktar du Facebook för att anmäla att någon gått bort.

Instagram

Instagram har ett formulär för anmälan av en kontoinnehavares bortgång. De behöver bevis (till exempel dödsannons eller dödsfallsintyg) på att personen avlidit.

Twitter

Hade den avlidne ett Twitterkonto kontaktar du Twitter via detta formulär: Kontakta Twitter. De återkommer därefter med information om vad som ska göras. (Informationen är på engelska)

Linkedin

Via sidan ”Begär att stänga eller skapa en minnessida av en avliden medlems LinkedIn-profil” finns ett formulär. Linkedin kräver kopia av dödsfallsintyg och ett intyg som visar att du har rätt att agera för den avlidnes räkning.

Apple ID

Hos Apple kan du begära både åtkomst till eller radera den bortgångnes Apple ID och lagrad data: ”Så här begär du åtkomst till ett Apple-konto som tillhör en avliden familjemedlem”. Vilken dokumentation som krävs varierar mellan olika länder.

Tips! Nuförtiden finns även möjlighet att på förhand utse någon som har rätt att få tillgång till hela ens apple-ID om man avlider. Mer information hittar du här. 

Google (gäller även Youtube)

Anmäl via formuläret ”Skicka en begäran som gäller en avlidens konto”. Kopia på giltig legitimation och dödsfallsintyg ska bifogas. Attesterade översättningar på engelska ska bifogas.

Whatsapp och Snapchat

Ingen av dessa appar har några rutiner för att avsluta konton när någon gått bort.

Blogg och hemsidor

Här finns många olika aktörer. Kontakta respektive tjänsteleverantör för att få information om hur du ska gå tillväga.

Vill du komma i kontakt med jurist?

Vi på Lexly erbjuder hjälp med både bouppteckningar och arvskiften. Boka enkelt in ett första kostnadsfritt samtal med en jurist där du får beskriva ditt ärende och får vägledning kring hur du på bästa sätt kommer vidare. Vi erbjuder också hjälp med att släcka ner en avlidens sociala medier-konton (på de vanligaste plattformarna) via vårt samarbete med Cync. 

Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss på telefon 0771-24 00 24.

Relaterade artiklar