Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Konsumenträtt

Dina rättigheter under Black Friday

Glad kvinna i stadsmiljö

Kolla upp köp- och returvillkor

Köper du online har du alltid minst 14 dagars rätt att returnera, utan anledning - om du köper från ett EU-land. Undantaget är om det du beställt är anpassat specifikt för dig, till exempel en måttbeställd gardin eller varor där man av hygienskäl inte kan ta tillbaka produkterna, som exempelvis underkläder.

Köper du från ett land utanför EU kan andra regler gälla, var därför alltid noggrann med att kolla vilket land företaget du beställer ifrån sitter i. 

Det är idag vanligt att e-handlare erbjuder gratis frakt, i alla fall om du handlar för ett visst belopp. Men dubbelkolla vad som gäller gällande returfrakten, många gånger får du stå för den själv vilket kan bli en tråkig kostnad om du inte räknat med det. 

Är rabatten så bra som du tror?

Se till att förbereda dig genom att kolla upp priset på varan du vill köpa, redan innan Black Friday. På så sätt kan du genomskåda fusk med prissättning och rabatt. Oftast kan du också se prisutvecklingen av en vara på prisjämförelsesajter. 

Är det ett trovärdigt företag?

Tänker du handla från ett företag du aldrig köpt något från förut? Gör din research! Kolla upp omdömen på till exempel trustpilot, google reviews och spana in hur företaget svarar på kritik och frågor i sina egna sociala medier kanaler. Det går också att kontakta ARN (Allmänna reklamationsnämnden) för att se om företaget har någon anmälan mot sig. 

När du handlar i fysisk butik

Tvärtemot vad många tror så är öppet köp inget krav för fysiska butiker. Många handlare erbjuder det, eller bytesrätt, ändå men för reavaror kan det ofta se annorlunda ut. Fråga innan ditt köp så undviker du tråkiga överraskningar.