Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Samboavtal

Bra att veta för dig som sambo

Två män ligger i sängen och kollar på sina mobiltelefoner

Du har betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat mer för bostaden – eller möbeln. Här behövs ett samboavtal!

Läs mer om samboavtal i vår stora guide

Båda står på lån och kontrakt till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen

För att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats får tillbaka lika mycket behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev.

Ni har lånat upp er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital för det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal tillsammans med ett regressavtal.

Du vill att din sambo ska ärva dig om du går bort

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

Skriv avtal

Hos oss skriver du enkelt ett samboavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Samboavtal

Hos Lexly kan du enkelt skriva ett samboavtal själv online eller med hjälp av en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Alltid till fast pris. 

Läs mer om Samboavtal
Skriv online
695 kr
Prata med jurist
Boka här

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal skrivet av jurist till fast pris 3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte