Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Skilsmässa

Om barnens bästa vid separation - barnpsykologens bästa tips

Malin Bergström, barnpsykolog

Att skilja sig när man har barn är ofta tufft både känslomässigt och praktiskt. Men det är viktigt att veta att för de flesta barn och föräldrar blir livet bra igen efter ett tag. Forskning visar nämligen att det är bättre för barn att föräldrarna separerar och slutar bråka än att de håller ihop “för barnens skull” och ständigt är i konflikt. Om vi lyckas samarbeta okej under och efter separationen har barnen bra förutsättningar för att må väl både på kort och lång sikt. 

Så vad ska man tänka på? 

Jo, vi behöver prata med barnen om det som händer och berätta att de är älskade och att separationen inte beror på dem. Det är viktigt att vi återkommande tar oss tid att checka in med barnen och höra hur det har det. 

Vi behöver också snacka ihop oss. Barn älskar nämligen att höra “vi föräldrar har en plan!”. (Det betyder inte att vi vuxna har svar på allt, men att vi jobbar på en lösning).  

När ni gör er plan kan ni tänka på följande:

  • Hur kommer barnet och ni föräldrar att bo? Om barnet inte bor med båda hur kommer kontakten med umgängesföräldern att se ut på ett ungefär?
  • Hur kommer barnets vardag se ut? Kommer barnet, gå kvar på samma förskola/skola? Fortsätta med fotbollen? Ha kvar sitt husdjur? Vem hämtar och lämnar på förskolan?
  • Ta hjälp av barnets viktiga vuxna! Mor- och farföräldrar, kusiner, barnets vänner med familj, baskettränaren eller grannen - ett tryggt kontaktnät är en stor tillgång för alla barn! Det ger lite vila från allt hemma och det är skönt att se att mycket av livet fortfarande kommer vara som vanligt.  
  • Ge er själva lite egen tid! För att klara förändringar och kunna ta hand om andra behöver föräldrar vila och energipåfyll. Det är så viktigt men lätt att glömma mitt i alltihop! 
  • Ta hjälp i tid om ni behöver det! Märker ni att era vuxenkonflikter är för djupa för att lösa själva, ta hjälp omgående! Boka hjälp med experterna på Varannan Vecka eller vänd er till familjerätten på kommunen.

 

Erbjudande till dig som skriver bodelningsavtal hos Lexly

I Varannan Vecka-appen finns verktyg för ett stabilt samarbete om barnen efter separationen. Här hittar ni bytesplaneraren, packlista, aktiviteter, chatt, artiklar och mycket mer. Skaver samarbetet finns erfarna experter tillgängliga direkt i mobilen. Självklart kan ni också bjuda in barnets viktiga vuxna i appen! 

Just nu får du som skriver bodelningsavtal hos oss gratis användande av Varannan Vecka-appen i tre månader.