Ekonomi och juridik

Tips och råd till dig som vill bli egenföretagare

En blond kvinna ser in i kameran

Det finns 1,2 miljoner företag i Sverige. 900 000 av dessa är enmansföretag. Fler och fler satsar på att starta eget: 2021 ökade registreringen av nya företag med 7 % jämfört med 2020 och trenden är uppåtgående. Att bli sin egen chef och kunna styra över sin egen tillvaro är en dröm för många, men för att lyckas gäller det att tänka till före.

Martina Nordenson är COO på UNQUO, en ekonomiapp för ensamföretagare framtagen av SEBx.  Under arbetet med att ta fram appen såg de att många av ensamföretagarna skiljde sig från ”vanliga” entreprenörer. En stor skillnad var drivkraften.

– Vi kallar dessa företagare soloprenörer. Det handlar om livsstil; om drivkraften att få styra sin egen tid, jobba från en plats man själv väljer, och att få jobba och leva på sina egna villkor. Och det handlar om att få jobba med något man älskar. Pengarna kommer ofta i andra hand för många soloprenörer, förklarar Martina. De bryter gamla mönster och traditioner. Därav appens namn: UNQUO - att bryta status quo.

Martina delar här med sig av tips och råd utifrån de särskilda utmaningar de fann under utvecklingsarbetet av appen. 

Blivande soloprenör - det här bör du tänka på

Oavsett vilket mål du har med företaget så krävs det en del förarbete för att ha en chans att lyckas. Martina lyfter tre punkter som är viktiga att tänka på när du är på väg mot en tillvaro som soloprenör:

  1. Först och främst: vad ska du göra? Har du en affärsidé och en affärsplan?
  2. Nätverka. Nätverka. Nätverka.
  3. Din privatekonomi kommer att förändras. Hur blir det med pensionen, semestern, privatlånen med mera? På UNQUO:s hemsida finns gratis guider som enkelt förklarar hur allt det här fungerar för soloprenörer.

 

– Ta dig en ordentlig funderare. Hittar du några hinder på det här stadiet, får du chansen att ta fram möjliga lösningar för att undvika dem, säger Martina. 

3 råd om din ekonomi

Ekonomin är en ömmande punkt för de allra flesta som har planer på att starta eget. Martinas tips är att tänka framåt - både på kort och lång sikt.

  1. Det kan ta tid att få igång affärerna, så fråga dig själv om du klarar dig utan inkomst i ett halvår, eller om du kan jobba dubbelt ett tag.
  2. Vilka yttre faktorer kan komma att påverka ekonomin för dig och ditt företag? Ett färskt exempel är pandemin.
  3. Säkerställ kassaflödet. Du kommer att ha kostnader även om du saknar intäkter.

 

– På Verksamt och Bolagsverket finns många bra guider som kan vara till hjälp på flera olika sätt, säger Martina. Även UNQUO har samlat massor av bra guider och inspiration på sin hemsida för dig som funderar på att bli soloprenör - och för dig som redan är det. Och prata med din bank! Berätta om din affärsidé, visa din affärsplan och var konkret med vilka behov som kan uppstå. 

UNQUO - ekonomiapp för soloprenörer

Bakgrunden till appen är de särskilda behov som just soloprenörer har. Ofta sköter soloprenörer all sin administration på egen hand, vilket kan stjäla mycket tid och energi. Det är här UNQUO kommer in och dels förenklar administrativt arbete, dels ger en bra överblick och kontroll över de ekonomiska bitarna. På så sätt bidrar UNQUO till ett enklare egenföretagande där mer tid istället kan gå till det soloprenörerna faktiskt vill syssla med. 

Appen samlar och ger en överblick av både den privata samt företagets ekonomi. Den fungerar för alla företagsformer och med alla banker. Den ger till exempel förslag på hur du ska kontera, påminner om viktiga datum och kan även hjälpa med beräkningar och ge förslag på hur mycket lön du kan ta ut. 

– En soloprenör vill optimera sitt liv långsiktigt genom att arbeta med det den älskar. Det handlar om att ta makten över både sitt liv och sin tid. Om fler fick jobba med det de älskar, skulle de bli lyckligare. På så sätt bidrar de till att göra världen till en bättre plats. Så det är självklart att SEB vill hjälpa dem, och därför har skapat en tjänst specifikt anpassad för just dem! Och det utan att det kostar dem ett öre, appen är nämligen helt gratis.

Är du nyfiken på att starta företag, eller är du redan soloprenör? UNQUO är skapat för dig, för att det ska vara enkelt att driva eget. Ladda ner appen gratis här.

 

Reklam för UNQUO Appen för dig som driver eget, för ett smidigare egenföretagande