Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Skuldebrev

Låna ut pengar tryggt och säkert med ett skuldebrev

Leende kvinna på ett café

Då behövs ett skuldebrev

Ett skuldebrev behövs när du ska låna ut pengar till någon annan. Exempelvis om du ska låna ut en engångssumma till en vän, om du ska hjälpa ditt barn med kontantinsatsen till första bostaden, eller om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar.  

Ett skul­debrev när du köper en bostad med din partner, i det fall ni ska äga bostaden 50/50 men betala olika mycket i kon­tan­tin­sats. Skuldebrevet säkrar då att du får tillbaka din andel vid en framtida försäljning.

Läs mer om skuldebrev vid olika kontantinsatser här 

Hur ska pengarna återbetalas?

I skuldebrevet kan du reglera vilka eventuella räntor som tillkommer och hur återbetalningen ska ske. Den som skapar skuldebrevet bestämmer hur och när skulden ska betalas. Man kan bestämma att hela skulden ska betalas på begäran från den som lånat ut eller på ett visst datum. Man kan även bestämma att skulden ska delbetalas.

När skulden betalats av ska det antecknas på skuldebrevet och för tydlighetens skull bör låntagaren även ta tillbaka skuldebrevet och riva det. 

Betalning och ränta

Varje gång en betalning sker bör detta antecknas på skuldebrevet. På så sätt minskar risken för att låntagaren ska kunna krävas på samma belopp ännu en gång och ni har full koll på den återstående skulden. 

Ni har möjlighet att själva välja hur hög en eventuell ränta ska vara. Om låntagaren skulle vara sen med betalningen har långivaren rätt att få ut dröjsmålsränta för den tid som går från dagen då skulden skulle ha betalats till dess att skulden betalas. Men detta gäller bara om det finns bestämt i skuldebrevet.

Skuldebrevet fungerar som bevis

Skuldebrevet fungerar som ett kvitto för den som lånat ut pengar. Utan skuldebrev kan det bli svårt att få tillbaka pengarna om en tvist skulle uppstå, därför är det viktigt att skriva ett skuldebrev redan från början. Skuldebrevet blir helt enkelt ett bevis på vad ni kommit överens om, så att det inte uppstår frågetecken eller meningsskiljaktigheter i framtiden. 

Det är lätt att tänka att ett skriftligt avtal inte behövs mellan nära vänner eller familj, men faktum är att det är nog så viktigt. Utan avtal är det lätt att glömma bort vad ni kom överens om från början. Med ett skuldebrev som tydliggör er överenskommelse värnar ni er relation och kan förhindra att meningsskiljaktigheter uppstår längre fram.

Läs mer om skuldebrev i vår guide

Skriv skuldebrev

Hos oss skriver du enkelt ett skuldebrev online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Relaterade artiklar

Skuldebrev mellan privatpersoner

Här kan du enkelt skriva ett skuldebrev mellan privatpersoner online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt skuldebrev som är skräddarsytt efter just din situation och dina förutsättningar.

Läs mer om Skuldebrev mellan privatpersoner
Skriv online
895 kr
Prata med jurist
Boka här

895 kr

På 10 min skriver du ett juridiskt korrekt skuldebrev

Skriv online
Du betalar i sista steget

Skuldebrev mellan privatpersoner skrivet av jurist till fast pris 3990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte