Lexly firar 20 år med 40% rabatt på alla avtal online! 🎉 Gäller t.o.m. 22/10 med rabattkod: JUBILEUM2024.

Aktuellt

Viktigaste avtalen 2023

En leende kvinna blundar och har armarna bakom huvudet

Juridiska avtal utifrån din livssituation

Är du sambo utan samboavtal? Ska du gifta dig i år? Har du och din partner gemensamma och/eller särkullbarn? Har du tänkt att skänka något av större värde till dina barn? Här går vi igenom olika avtal som du kan behöva.

Samboavtal

När ett par blir sambor börjar sambolagen gälla automatiskt. I den står att värdet av bostad och bohag som skaffats för gemensamt bruk ska delas lika mellan sambor. Det innebär att oavsett vem som betalat den gemensamma bostaden så ska värdet av den hälftendelas vid en separation eller dödsfall. Lagen innehåller även regler om vad sambor får göra med den gemensamma bostaden utan den andras samtycke. Vill ni inte att sambolagen ska gälla för er kan ni med ett samboavtal bestämma att helt eller delvis frångå sambolagens regler.

Läs mer om samboavtal i vår stora guide

Äktenskapsförord

Vid en skilsmässa ska värdet av allt ni äger - var och en samt tillsammans - delas i två lika stora delar. Vill ni inte att det ska gälla er, ska ni skriva ett äktenskapsförord. I det kan ni bestämma hur era tillgångar ska delas vid en eventuell separation. Genom att ange viss egendom som enskild, tas den inte upp vid en ev. bodelning.

Läs mer om äktenskapsförord

Testamente

Utan testamente fördelas arv enligt arvsordningen: för gifta par ärver efterlevande make/maka i första hand (om det inte finns särkullbarn). Detta gäller dock inte sambor: de ärver nämligen inte varandra. Utan testamente ärver i första hand ev. barn, därefter föräldrar och syskon. Här krävs därför ett testamente för att efterlevande sambo ska få ärva. För ensamstående utan arvingar går arvet till Allmänna arvsfonden om testamente saknas. I ett testamente kan du även besluta om att det du testamenterar ska vara arvtagarens enskilda egendom.

Läs mer om testamente och arv

Framtidsfullmakt

Med en framtidsfullmakt ger du någon rätten att ta beslut i ditt ställe när du inte längre klarar av att göra det själv. Det kan t.ex. handla om rätten att genomföra försäljning av t.ex. en bostad eller aktier i fullmaktsgivarens namn. Fullmakten får omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter, men inte beslut som rör medicinsk vård. Den som ger fullmakten kan själv besluta om hur och när den ska träda i kraft - antingen genom att den som fått fullmakten beslutar eller så kan tingsrätten avgöra det.

Tre skäl till varför du bör skriva framtidsfullmakt

Gåvobrev

Har du tänkt ge bort något värdefullt, kanske pengar eller en fastighet? Då ska du skriva ett gåvobrev. Du har i det möjlighet att göra gåvan till mottagarens enskilda egendom. Det innebär att det du gett bort inte tas med i bodelningen vid en ev. skilsmässa om mottagaren är gift. Du kan även bestämma om gåvan ska vara ett förskott på arv eller ej.

Allt du behöver veta om gåvobrev

Skriv avtal

Hos oss skriver du enkelt samboavtal, äktenskapsförord, testamente, framtidsfullmakt och gåvobrev online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Juridisk behovsanalys

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

 

Relaterade artiklar