Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Äktenskapsförord och äganderätt - Lexly.se

Äktenskapsförord och äganderätt

När ett par gifter sig, påverkas deras respektive egendomar. Två vanliga begrepp i dessa sammanhang är giftorättsgods och enskild egendom. Det är lätt att tro att all egendom (förutom egendom som angetts som enskild i ett äktenskapsförord) som respektive make för med sig in i äktenskapet blir gemensamt ägd, men så är inte fallet.

Giftorätt och äganderätt

Här är det viktigt att veta skillnaden mellan giftorätt och äganderätt, det är nämligen två olika saker:

Giftorätten spelar enbart en roll vid en eventuell framtida bodelning p.g.a. dödsfall eller skilsmässa - den påverkar däremot inte vem som äger egendomen. Giftorätten regleras via Äktenskapsbalken.

Äganderätten påverkas inte alls, den regleras nämligen av förmögenhetsrättsliga regler. Har makan t.ex. innan äktenskapet köpt en statyett, kommer hon fortfarande att vara dess ägare efter att hon gift sig. Det innebär att det enbart är hon som har rätt att t.ex. sälja eller ge bort statyetten.

Surrogatregeln

I detta sammanhang är det även bra att ha kunskap den s.k. surrogatregeln. Surrogatregeln innebär att något som ersätter enskild egendom också blir enskild egendom och därmed inte kommer att delas vid en skilsmässa. Exempel: En tavla som makarna genom ett äktenskapsförord bestämt ska vara enskild egendom säljs. Pengarna som den maken som äger tavlan får, blir då också enskild egendom.

Har du fler frågor kring äktenskapsförord? Besök vår stora guide för att få svar på dem!

Skriv äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. 

Vill du veta vad som gäller för just dig? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar