Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Äktenskapsförord och arv - Lexly.se

Äktenskapsförord och arv

Om ett gift par inte har några barn eller endast har gemensamma barn, har ett äktenskapsförord ingen direkt betydelse när någon av makarna avlider. Arvet går i sin helhet till den efterlevande maken/makan: denne ärver hela giftorättsgodset, och även den avlidnes egendom som angetts som enskild i ett äktenskapsförord.

Bodelning

Först görs en bodelning där makarnas giftorättsgods delas lika. Sedan fördelas arvet ut enligt lag eller enligt ett testamente. Parets gemensamma barn ärver sin förälder, men den efterlevande föräldern får s.k. fri förfoganderätt över barnens del av arvet. Det innebär att denne får förfoga (använda) över arvet, men inte avyttra (sälja eller ge bort) det.

Särkullbarn

Har den avlidne maken barn sedan tidigare äktenskap eller förhållande (särkullbarn), har dessa rätt att få ut sitt arv direkt. Det kan innebära problem för den efterlevande maken/makan, som kanske måste köpa ut särkullbarnen. För att skydda efterlevande make/maka, kan föräldern med särkullbarn skriva ett testamente och däri be särkullbarn att vänta med att ta ut sitt arv.

I vår stora guide om testamente hittar du fler frågor och svar.

Ett exempel

En maka går bort, och efterlevande make ärver parets gemensamma bostad. Utöver det finns inga större tillgångar. Makan hade ett barn sedan tidigare äktenskap, och barnet har rätt att få ut sin del av arvet efter sin mor direkt. För att kunna ge barnet dennes arv (d.v.s. lösa ut barnet), måste efterlevande maken sälja bostaden för att få råd att göra det. Den avlidna hade dock varit förutseende och skrivit ett testamente, och i detta angett att efterlevande make skulle få fri förfoganderätt efter hennes bortgång. Särkullbarnet har dock fortfarande lagstadgad rätt och möjlighet att kräva ut halva sitt arv - laglotten. Den möjligheten och rättigheten kan aldrig fråntas särkullbarnet ens med testamente.

Har du frågor angående äktenskapsförord? Besök vår omfattande guide!

Skriv testamente

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt testamente online eller tillsammans med en jurist via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva testamentet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Relaterade artiklar