Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

bodelning företaget vid skilsmässa

Delas bolaget vid skilsmässa?

En separation är aldrig lätt och har någon av er ett bolag kan situationen bli ännu svårare eftersom bolagets värde ska räknas in i en bodelning om ni inte har skrivit äktenskapsförord tidigare.

När ni har bestämt er för att skiljas är nästa steg att skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. 

Så snart ansökan om äktenskapsskillnad har registrerats hos tingsrätten kan ett bodelningsavtal upprättas. Ett bodelningsavtal är en förteckning över vad ni äger och vilka skulder ni har och i detta ska även företaget räknas in.

Företaget räknas vid bodelningen

Det som inte ska tas upp i en bodelning är sådan egendom som är enskild genom att ni tidigare har skrivit äktenskapsförord, eller att den har gjorts enskild genom villkor i testamente eller gåvobrev.  

I bodelningen lägger ni samman era respektive värden och delar beloppet lika. När det är gjort bestämmer ni vem som ska få vad. Du har i första hand rätt att få dina egna saker och kan ge mellanskillnaden i pengar till den andra maken.

Om du inte har ett äktenskapsförord som säger att företaget är din enskilda egendom, måste företaget värderas och värdet av det ska sedan delas lika mellan er. Det spelar ingen roll om du startade och ägde bolaget innan du gifte dig. Inte heller att du har satsat allt kapital och driver bolaget själv.

Lösningar för bolaget vid en skilsmässa

Ett alternativ är att du köper ut din make eller maka, eventuellt genom att ta ett banklån för att klara av det.

Ett annat alternativ är att makan eller maken i annat fall kan få aktier i bolaget och blir då delägare.

Ett tredje alternativ är att maken eller makan ersätts med annat av värde som ni äger tillsammans. Det kan till exempel vara bostaden eller ett sommarhus så att det motsvarar bolagets värde.

Vad gäller vid bodelning mellan sambor?

Om ni istället är sambor så är det endast samboegendom samt de eventuella skulder som är kopplade till samboegendomen som kan tas upp i bodelningsavtalet. Som samboegendom räknas permanentbostad och bohag som köpts under tiden ni varit tillsammans. Företaget, fritidshus, bilar och pengar på sparkonton räknas inte heller in i samboegendomen och ska därför inte delas.

Har du fler frågor? Gå till vår stora guide om bodelningsavtal!

Skriv bodelningsavtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar