Bodelningsavtal

Vad händer med ditt företag vid en skilsmässa?

En kvinna sitter framför datorn på sitt kontor

Har ni inte skrivit äktenskapsförord?

Den egendom som inte är enskild genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller gåvobrev ska ingå i bodelningen. Allting som inte är enskild egendom räknas som giftorättsgods och det inkluderar även företag.  

Företagets värde räknas

Vid en skilsmässa kan situationen bli mer komplicerad för dig som företagare. I bodelningen ska nämligen bolagets värde räknas in, så länge bolaget inte utgör enskild egendom.

Att du har startat bolaget långt innan du gifte dig har ingen betydelse. Inte heller att du har satsat allt kapital och driver bolaget själv. Företaget måste värderas och värdet av det ska sedan delas lika mellan makarna.

Det som ofta är svårast är att bestämma värdet. Det är alltså det aktuella marknadsvärdet som ska fastställas, vilket kan vara svårt om du inte säljer bolaget. Och även om bolaget är litet kan det finnas inventarier som är värda mycket pengar.

Ditt ex som delägare?

Risken utan äktenskapsförord är att du antingen måste köpa ut din make eller maka vid en skilsmässa. I det fallet kanske du till och med måste ta ett banklån för att klara av detta. Företaget kanske får sämre utgångsläge när inte kraften längre finns att satsa, på grund av att ekonomin i bolaget blir sämre.

Ett annat alternativ är att maken eller makan får värdet i form av aktier och på det sättet blir delägare i bolaget, något varken du eller andra delägare kanske uppskattar.

Ett tredje alternativ är att maken eller makan får något vid skilsmässan som motsvarar bolagets värde och i värsta fall kan det vara bostaden eller sommarhuset.

Vill du veta mer om bodelningsavtal? Besök vår stora guide!

Skriv bodelningsavtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Bodelning - Skilsmässa

Skriv enkelt ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas ett individanpassat och korrekt bodelningsavtal. Tjänsten är kvalitetssäkrad av våra jurister. Eller ta hjälp av våra jurister som gör jobbet åt dig. Första mötet är gratis. 

Läs mer om Bodelning - Skilsmässa
Skriv online
1795 kr
Prata med jurist
0 kr

1795 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - skilsmässa skrivet av jurist från 9490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte