Aktieägaravtal

5 tips när du ska starta företag

En man med jetpack och kostym

1. Undvik bråk mellan delägarna

Det är vanligt att man startar företag ihop med en eller flera kompanjoner eller aktieägare och det kan vara bra att redan från start ha ett aktieägaravtal där ni kan bestämma hur vinst ska fördelas, hur styrelse ska tillsättas och vad som ska gälla när någon vill sälja sin del av bolaget. Man kan även reglera arbetsfördelning, befogenheter och åtgärder om någon blir långvarigt sjuk.

Läs mer om aktieägaravtal

2. Vill du driva företag med din kompanjons ex?

Om en av bolagets delägare skiljer sig, kan värdet på hans eller hennes andel i bolaget delas och hälften tillfalla den före detta partnern. För att undvika detta behöver du som företagare ett äktenskapsförord om du är gift och vill vara säker på att du får behålla hela din andel av företaget vid en skilsmässa. Även pension kan beröras vid en eventuell skilsmässa eftersom man som egenföretagare ofta pensionssparar privat. Vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

Läs mer om äktenskapsförord för företagare

3. Kommer du skicka nyhetsbrev?

Kommer företaget att samla in e-postadresser eller andra personuppgifter? Om ditt företag samlar in data från användare är det bra att ha en integritetspolicy som informerar om hur du använder de uppgifter som kunder och andra delar med sig av. Dataskyddsförordningen, GDPR, innebär att företag som brister i sin behandling av personuppgifter kan tvingas betala sanktionsavgifter på upp till fyra procent av omsättningen (max 20 miljoner euro).

Läs mer om integritetspolicy

4. Vem äger rätten till arbetet?

Anlitar du en konsult som jobbar för dig är det bra att skriva ett konsultavtal som bestämmer förhållandet mellan konsulten och uppdragsgivaren. Avtalet används för att bestämma uppdragets omfattning, hur det ska genomföras, ersättningen och vad som ska gälla vid förändringar eller förseningar. I ett konsultavtal kan man tydliggöra vem som ska ha rätt till arbetsresultatet och även begränsa rätten att bedriva konkurrerande uppdrag.

Läs mer om konsultavtal

5. Anställningsavtal

I ett anställningsavtal reglerar du allt ifrån arbetsuppgifter och lön till andra förmåner och villkor som kopplas till anställningen. Det finns flera olika anställningsformer och det är bra att veta att en visstidsanställning kan bli en tillsvidareanställning, i vardagligt tal fast anställning, om den anställda arbetat i två år, samt att ett vikariat gäller till det datum som är satt som slutdatum om det inte avtalats om en uppsägningstid.

Läs mer om anställningsavtal

Skriv korrekt aktieägaravtal

Med ett korrekt aktieägaravtal säkerställer ni att gällande lagar och regler följs, vilket annars kan orsaka kostsamma tvister. Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Relaterade artiklar

Aktieägaravtal

Här kan du enkelt skriva ett aktieägaravtal online till fast pris. Du svarar på olika frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt aktieägaravtal som är skräddarsytt efter just ditt företags situation och era förutsättningar.

Läs mer om Aktieägaravtal
Skriv online
2995 kr
Prata med jurist
0 kr

2995 kr

På 45 min skriver du ett juridiskt korrekt aktieägaravtal. Pris ex. moms.

Skriv online
Du betalar i sista steget

Aktieägaravtal skrivet av jurist 10990 kr

Pris ex. moms. Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte