Är ni vilse i skilsmässodjungeln?

Här kastar vi ljus över vad som behöver göras vid en skilsmässa.

När ni har bestämt er för att skiljas ska ni börja med att sända in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Vilken tingsrätt ska ni skicka in till? Klicka här och skriv in er postadress så finner ni behörig Tingsrätt.

Förbereda bodelningsavtal

Därefter är det dags att förbereda för ett bodelningsavtal! Ni behöver inte vänta på att få en dom om äktenskapsskillnad för att kunna upprätta ett bodelningsavtal utan det kan göras så fort ansökan om äktenskapsskillnad har registrerats hos tingsrätten. Ett bodelningsavtal är en förteckning över vad ni äger och vilka skulder ni har. Det är i bodelningsavtalet man delar upp egendomen mellan er och ser till att skära av era ekonomier från varandra.

Risken med att inte upprätta bodelningsavtal

Det finns flera risker med att inte upprätta ett bodelningsavtal, bland annat att ni faktiskt har kvar egendom som gemensamt ägd. Rätten att begära en bodelning kvarstår dessutom i flera år efter en skilsmässa och det kan bli mycket jobbigt om den andra parten begär bodelning långt efter att skilsmässan gått igenom. Utan ett bodelningsavtal kommer inte heller banken att godkänna att ni var för sig upptar nya lån t.ex. för att skaffa en ny bostad. Det är med andra ord mycket viktigt att ni får bodelningsavtalet gjort!

Innan ni skriver bodelningsavtalet är det viktigt att tänka igenom allt noga. Vem ska ha bilen, båten, katten och inte minst bostaden? Om någon av er ska ta över egendom som är belånad (till exempel bil eller bostad) är det viktigt att först höra med er bank om den som vill ta över egendomen, kan ta över lånen.

När alla bankfrågor är utredda är det dags att göra bodelningsavtalet. Ni kan enkelt skriva ett bodelningsavtal online eller få hjälp att skriva ett bodelningsavtal tillsammans med en jurist.

Om någon av er tar över:

• ett lån måste banken se det färdiga bodelningsavtalet.
• en bostadsrätt måste bostadsrättsföreningen se det färdiga bodelningsavtalet.
• en villa eller mark måste lantmäteriet se det färdiga bodelningsavtalet.
• en bil från den andra maken måste transportstyrelsen se det färdiga bodelningsavtalet.

Måste ni registrera bodelningsavtalet någonstans i övrigt? Nej, det föreligger inget krav på att registrera en bodelning i anledning av äktenskapsskillnad men möjligheten finns om man vill det. Ni kan läsa mer om detta hos skatteverket genom att
klicka här.

Skriv bodelningsavtal

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med jurist, helt skräddarsytt efter era förhållanden. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver ni avtalet till fast pris, när det passar er.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation. 

Relaterade artiklar

1795 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - Gifta

Här kan du enkelt skriva ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.