Allmänna villkor

Skäliga och oskäliga avtalsvillkor

En person betalar med sitt bankkort på sin dator

Skydd mot oskäliga villkor

Skyddet mot oskäliga avtalsvillkor gäller i hela EU genom Direktiv 93/13/EEG om oskäliga villkor. Direktivet ställer krav på att alla medlemsländer ska ha ett system som förbjuder oskäliga villkor, och ger ett flertal exempel på vad oskäliga villkor kan innebära.

3 typer av oskäliga villkor

1. Om villkoren bryter mot tvingande lagstiftning, och exempelvis ger konsumenterna sämre villkor än de som står i lagen.


2. Även om villkoren bryter mot icke-tvingande lagstiftning kan de anses vara oskäliga. Detta gäller om villkoren inte uppfyller kraven på balans mellan konsument och säljare, exempelvis om parterna har olika rätt att avsluta avtalet. 


3. Är villkoren otydliga och vagt formulerade, så att konsumenten inte kan förutse konsekvenserna av att ingå avtalet, anses de oskäliga. Det kan exempelvis handla om att villkoren är ofullständiga och inkonsekventa.

Skriv allmänna villkor

Hos oss kan du enkelt skriva allmänna villkor utformade specifikt för ditt företag. Du skriver enkelt avtalet med en av våra jurister via telefon eller videomöte.

Om du har frågor eller vill vill veta mer är du välkommen att ringa oss på telefon 0771 24 00 24.

Relaterade artiklar

Allmänna villkor

Allmänna villkor gör det enklare både för dina kunder och ditt företag att veta vad som gäller i olika situationer och därmed undvika onödiga konflikter.

Läs mer om Allmänna villkor
Allmänna villkor upprättad av jurist

från 9990 kr

Pris ex. moms. Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte