Aktuellt

Så enkelt träffar du en jurist i mobilen

Sophie Lexly

- Vi hjälper både online, via telefon- eller videosamtal, och på kontor, utan krångliga ord och med transparent prissättning, säger jurist på Lexly.

- Man ska värna och vara rädd om sina relationer i livet, jag tycker att det är den viktigaste anledningen till att inte vänta med den här typen av dokument. Vi har inte kontroll på hur livet drabbar oss, livet går upp och ner, så skapa sinnesro och förebygg konflikter genom att skriva rätt avtal, säger juristen.

Ser du ett behov av att förenkla juridik?

- Verkligen, det är ju en ganska traditionstyngd bransch, prismodellen med att ta betalt per timme har använts i 400 år, det är svåra ord, det är krånglig termologi, det är inte så tillgängligt.

Lexly löser juridiken online

Lexly är pionjären som utmanade juristbranschen och är numera den ledande digitala aktören i Norden. Hos Lexly kan du få juridisk rådgivning och skriva avtal på egen hand online eller tillsammans med en jurist.

- Vi sänker trösklarna för juridisk hjälp, idag är det lika enkelt som att boka en frisörstid online eller träffa läkaren online, säger juristen.

Den som till exempel vill skriva ett testamente, var tidigare tvungen att hitta en jurist på orten som är bra på det, sedan få tag på juristen, hitta en tid som passar för båda och till sist även ta sig till mötesplatsen.

- Det är förstås betydligt enklare att bara gå in på en webbplats, kanske med mobilen, och boka in ett möte eller prata direkt med någon. Man bestämmer själv om mötet blir ett telefon- eller videosamtal, alternativt om man vill besöka oss på våra kontor i Stockholm City eller Mölndal. 

Behovsanalys berättar vad du behöver

Lexlys smarta digitala behovsanalys är framtagen av erfarna jurister, en för privatpersoner och en för företagare. Där svarar du på ett antal frågor om din livssituation, eller företagets situation, sedan skickas automatiskt en individanpassad analys till dig med tips på vilka juridiska dokument du kan behöva och vad som är viktigt att tänka på i just din situation, baserat på dina svar.

- Vi har gjort en undersökning som visar att 85 procent av privatpersoner inte förstår att de har ett juridiskt behov. De tror att de är skyddade enligt lag eller att det ska bli på ett visst sätt när något händer, men i de flesta fall stämmer det alltså inte med verkligheten, säger juristen och fortsätter:

Det är till exempel vanligt att sambos tror att de ärver varandra, men det stämmer inte. Det handlar om att tända lampan för den här typen av saker, inte minst för att förebygga onödiga konflikter, så att alla kan känna sig trygga inför framtiden.

Hjälp med juridik vanligast vid livsförändringar

Behovet av juridik finns alltid, men det är oftast i samband med livsförändrande händelser som människor kommer att tänka på det. Här är några av de vanligaste situationerna där juridisk hjälp behövs:

  • Flytta ihop och gemensam bostad. När människor flyttar ihop vill man veta vad som gäller. Det kan till exempel handla om ett behov av samboavtal eller skuldebrev.
  • Skilsmässa. Det ska alltid göras en bodelning och uppdelning av det ekonomiska i samband med en skilsmässa. Tvister om barn och ekonomi är vanliga.
  • Döden. Arv och testamente behöver tolkas. Bouppteckning och arvskifte behöver göras. Ibland behövs hjälp när det inte finns ett testamente, vad gör man då?
  • Framtidsfullmakter. En efterfrågad tjänst, men inte känd hos många. Med en framtidsfullmakt utser man en person som fungerar ungefär som en God man om man av någon anledning skulle bli oförmögen att ta beslut på egen hand, till exempel vid sjukdom.

Så enkelt skriver du avtal online

Börja med att göra Lexlys kostnadsfria behovsanalys online, om du är osäker på vad som gäller i din situation och vilka avtal du eventuellt har behov av.  

Därefter kan du enkelt skriva avtalen själv online till fast pris. Du besvarar då några frågor om din situation och dina behov. Det är samma frågor som en jurist hade ställt till dig vid ett möte.

  • Dina val genereras till ett färdigt juridiskt korrekt avtal, anpassat efter just dina önskemål
  • Betala via kort, Swish eller faktura
  • Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor

Frågorna är ställda på ett lättförståeligt språk utan komplicerade juridiska termer. Varje val har en bakomliggande koppling till en juridisk text. När du svarat på frågorna i de olika stegen sätts alla kopplingar ihop till ett skräddarsytt avtal som är anpassat efter just dig och din situation.

Boka ett kostnadsfritt samtal

Vi finns här när du behöver oss. Boka enkelt in ett första kostnadsfritt samtal där du får beskriva ditt ärende. Därefter får du råd och vägledning kring hur du på bästa sätt går vidare.