Som sambo saknar man den juridiska tryggheten man har som gift. Många är omedvetna om att de har juridiska förpliktelser gentemot varandra när man flyttar ihop. Genom att skriva ett samboavtal skapar du trygghet för både dig själv och din partner och undviker onödiga konflikter i samband med en eventuell separation. Här kan du läsa vad som är viktigt att tänka på!
Allt om samboavtal
Om samboförhållanden
Ett samboförhållande är när två personer som lever i en kärleksrelation bor tillsammans. Om man bor med en vän eller har en inneboende är man alltså inte sambor. Inte heller om man lever i en kärleksrelation men bor i två olika bostäder.
För sambor gäller vissa regler. Exempelvis att bostad och bohag som man köpt tillsammans ska delas lika vid en separation. Med bohag menas de föremål som finns i hemmet. Exempelvis möbler, bestick och hushållsapparater.
Med bostad menas det gemensamma hemmet. Ett gemensamt fritidshus ingår alltså inte i bodelningen om två sambor separerar.
Fyra vanliga scenarier att ha koll på som sambo
Vad är ett samboavtal?
I sambolagen står det framför allt vad som händer när två sambor flyttar isär. Om man själv vill bestämma vad som ska hända vid en eventuell separation är det klokt att skriva ett samboavtal. Då gäller samboavtalet i stället för vad som står i sambolagen.
På så sätt kan man undvika onödiga konflikter och missförstånd.
Exempelvis kan man bestämma att en soffa ska undantas från bodelningen. Man kan också klargöra vad i hemmet som införskaffats för gemensam användning.
Det går också att bestämma vad som ska hända med bostaden. Exempelvis om någon ska få bo kvar eller om försäljning ska ske.
Det finns inga krav på att vittnen ska närvara när man skriver ett samboavtal. Men det är alltid bra att avtalet bevittnas ifall en tvist skulle uppkomma i framtiden om samboavtalets äkthet.
Samboavtal i korthet
- Gäller endast kärlekspar som har ett gemensamt boende och hushåll
- Ger inte lika stor juridisk trygghet som ett äktenskapsförord
- Gäller inga ägodelar utanför det gemensamma bohaget
- Man kan avtala bort sambolagens hälftendelning
- Kan behöva kompletteras med exempelvis ett testamente
- Det går att skriva att alla framtida köp ska undantas i en bodelning
Trygga er gemensamma framtid med ett samboavtal
10 viktiga saker att tänka på när ni skriver samboavtal
När räknas man som sambo?
Rent juridiskt är sambor två personer som bor stadigvarande tillsammans, är i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll.
Det finns ingen exakt tidsgräns som gäller. I stället utgår man från olika omständigheter. Om båda är folkbokförda på samma adress, har gemensam ekonomi och bott ihop i mer än ett halvår brukar man utgå från att det är samboförhållande.
Skillnaden mellan att vara sambo eller gift
För sambor gäller sambolagen och för gifta gäller äktenskapsbalken. Det är två olika lagar som innebär stora skillnader, framförallt vad som händer vid separation och dödsfall.
Exempelvis följande:
- Sambor ärver inte varandra
- Sambor är inte självklara förmånstagare till varandras livförsäkringar
- Sambor är inte underhållsskyldiga gentemot varandra
Eftersom sambor saknar mycket av det skydd som gifta personer har är det bra att tillsammans bestämma vad man vill ska hända om exempelvis ena partnern går bort eller om relationen tar slut.
Läs mer: Gift eller sambo - vad är skillnaden?
Vem behöver ett samboavtal
Vill man inte dela lika på den gemensamma bostaden eller på det bohag som införskaffats behöver man ett samboavtal. Det kan exempelvis vara om ni betalat olika mycket för bostad eller bohag.
Hur skriver jag ett samboavtal hos Lexly?
Ett samboavtal måste vara skriftligt och signeras av båda parterna för att vara giltigt. Det är alltså ganska enkelt men det är viktigt att avtalet passar just er situation.
När du skriver avtal online hos Lexly besvarar du frågor om just er situation. Utifrån svaren skapas ett skräddarsytt samboavtal som är juridiskt korrekt. Därefter skickar vi samboavtalet till din e-post och det sparas även online hos oss.
Du kan även kostnadsfritt rådgöra med våra jurister om du känner dig osäker eller har några frågor!
Boka tid med jurist - Gratis inledande samtal
Så här skriver du ett samboavtal hos Lexly
Vad kostar ett samboavtal?
Hos Lexly kan du antingen skriva ett samboavtal online för 695 kronor eller med hjälp av en jurist för 3 490 kronor.
Vad måste vara med i ett samboavtal?
Ett samboavtal ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda samborna. Samboavtalet börjar gälla från att det är undertecknat.
Det ställs inga krav på bevittning eller registrering. Se därför till att avtalet förvaras på ett säkert ställe. Gärna fysiskt och digitalt.
Du kan förvara ditt avtal digitalt hos Lexly
Vilka saker räknas som samboegendom?
Samboegendom är saker som skaffats till det gemensamma boendet. Det kan exempelvis vara:
- Möbler
- Köksutrustning
- Elektronik
- Bestick
Om sakerna skaffades innan samboförhållandet är det inte samboegendom. Sådant som inte är till för det gemensamma boendet är inte heller samboegendom. Exempelvis:
- Golfklubbor
- Kläder
- Fordon
Det är bara samboegendom som delas när ett samboförhållande upphör.
Bostadsrätt
Om den ena parten köpt en bostadsrätt som ni gemensamt bor i är den vid en eventuell bodelning bådas enligt sambolagen. Det gäller endast om bostaden köpts för att båda ska bo i den.
Om den ena parten äger en bostadsrätt sen tidigare, som den andra parten flyttar in i, ska den däremot inte delas lika vid en bodelning.
Man har alltså inte laglig rätt till en bostad enbart för att man bott där. Samma regler gäller för bostadsrätt och hus.
Hyresrätt
Om ni bor i hyresrätt fungerar det annorlunda. Där får den som har störst behov av bostaden bo kvar. Förutsatt att lägenheten skaffats för det gemensamma boendet.
Detta gäller oavsett vems namn det är som står på hyreskontraktet.
Kommer man inte överens om vem som har mest behov av hyresrätten kan man ansöka hos tingsrätten om en bodelningsman som får hjälpa er med processen.
Mer om bostäder
Det som avses med bostad i sambolagen är hyresrätter, bostadsrätter och hus. Sambolagen utesluter vissa former av bostäder. Bland annat husvagn, husbil och båt.
Om bostaden införskaffats innan samboförhållandet ska den i regel inte tas med i en bodelning.
Men det finns undantag som gäller för hyresrätter och bostadsrätter vid följande situationer:
- Om man har barn tillsammans
- När den ena sambon har störst behov av bostaden och om ett övertagande är skäligt och rimligt
- När synnerliga skäl finns
För synnerliga skäl ställs mycket höga krav. Det kan exempelvis vara om barn finns med i bilden och den som ska ta hand om barnen behöver bostaden.
Det kan också vara om den partner som står på kontraktet till en hyresrätt går bort och den efterlevande sambon behöver bo kvar. Vid sådana tillfällen behöver hyresvärden godkänna överlåtelsen.
Om övertagandet gäller en bostadsrätt behöver den som tar över lägenheten ersätta den andra sambon ekonomiskt.
Tre saker att tänka på som sambor
- Står båda på lån och ägande men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. Det är för att säkerställa att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket vid en eventuell separation.
- Har ni lånat på er bostad för den ena sambons privata bruk - till exempel en bil - behöver ni komplettera med ett regressavtal.
- Sambor ärver inte varandra. Därför bör ni skriva testamente.
Fallgroparna att undvika som sambo
Bra att veta för dig som sambo
Andra avtal än samboavtal
Vi rekommenderar även sambor att skriva flera avtal, beroende på vilka behov ni har. Läs på om följande och prata ihop er tillsammans:
- Testamenten. Eftersom sambor inte ärver varandra. Skriv testamente här
- Skuldebrev. Ifall den ena partnern exempelvis betalat mer för bostaden. Skriv skuldebrev för olika kontantinsatser här
- Regressavtal. Om ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk. Skriv regressavtal här
- Underhållsbidragsavtal. Ifall barnen ska bo med en förälder efter en separation. Skriv underhållsbidragsavtal här
Läs alla våra artiklar om samboavtal
Därför behöver du ett samboavtal på 30 sekunder
Vår jurist Kristin Liljegren förklarar vad som är bra att veta som sambo och varför samboavtal är viktigt.
Samboavtal
Hos Lexly kan du enkelt skriva ett samboavtal själv online eller med hjälp av en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Alltid till fast pris.
Läs mer om SamboavtalAndra har även läst...
- Samboavtal - Trygga er gemensamma framtid
- Allt du behöver veta om sambolagen
- När räknas man som sambo?
- Så undviker du sambofällan
- Bra att veta för dig som sambo
- Fyra vanliga scenarier att ha koll på som sambo
- 10 viktiga saker att tänka på när ni skriver samboavtal
- Samboavtal - arv och testamente
- Så här skriver du ett samboavtal hos Lexly
- Gift eller sambo - vad är skillnaden?
- Skriva samboavtal med gratis mall
- Fem anledningar att skriva ett samboavtal
- Formkrav för samboavtal
- Vad måste ett samboavtal innehålla?