Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Vad menas med fri förfoganderätt och full äganderätt?

Att testamentera bort egendom med fri förfoganderätt innebär att den som mottar arvet får spendera/sälja egendomen precis som denne vill, men med vissa undantag:

  • Det är inte tillåtet att skänka bort en stor del av arvet i gåva och inte heller att testamentera bort egendomen. Detta p.g.a. att arvet efter den först avlidne ska fördelas till dennes arvingar när den som ärvt med fri förfoganderätt går bort.
  • Den först avlidnes arvingar får alltså sina andelar av kvarlåtenskapen först när personen som ärvt med fri förfoganderätt avlider.
  • När också personen som har ärvt med fri förfoganderätt går bort ska alltså den andel av kvarlåtenskapen som kommer från den först avlidne fördelas till den först avlidnes arvingar.

 

Att ärva med full äganderätt innebär att arvtagaren inte behöver ta hänsyn till den först avlidnes arvingar. Den som mottar arvet får med andra ord både testamentera och ge bort arvet.

Läs mer i vår stora guide om testamente

Behöver du skriva ett testamente?

Lexlys jurister hjälper dig gärna att skriva testamentet åt dig. Du får ett första kostnadsfritt samtal för vidare vägledning.

Eller skriv testamente enkelt själv i vårt digitala verktyg för endast 1 695 kr. Ett juridiskt korrekt testamente anpassat efter dina behov skapas. Tjänsten är kvalitetssäkrad av våra jurister. Du kan testa den gratis då du betalar först i sista steget.

Andra har även sökt på

Gå tillbaka