Den stora guiden för dig som vill starta företag

Äger du verkligen rätten till din logga eller har den grafiska formgivaren upphovsrätten? Kan du dela dina affärshemligheter med en konsult och vad ska du tänka på när du hyr lokal? Här besvarar juristen de frågor du behöver ha koll på när du startar företag.

Fråga: Jag har ett nytt samarbete på gång där jag behöver dela ekonomisk information om bolaget - men vad ska jag tänka på? 

Juristen svarar: Det finns risk att information om ditt bolag och dina affärsidéer kommer i händerna på någon utomstående, och då kan skada ditt företag ur konkurrenssynpunkt.

Ett sekretessavtal är viktigt för att skydda känslig information som affärsidéer samt design, ekonomi och tekniska lösningar. 

Om du skriver ett sekretessavtal kan du lämna ut information till nya affärspartners utan att riskera att den sprids. Sekretessavtal klargör att informationen är hemlig och du kan vid en eventuell tvist bevisa för domstolen att informationen som lämnats ut varit av hemlig karaktär och att motparten blivit informerad om det.

Fråga: Jag ska hyra en kontorsplats av en bekant - ingår rätt att använda kök och toalett?

Juristen svarar: När man hyr eller hyr ut är det viktigt att ni kommer överens om vad som ska gälla. Hur mycket ska du betala i hyra, när ska du betala och hur länge gäller hyresavtalet?

Hyr du en kontorsplats bör du även veta om det ingår städning och hygienartiklar eller om du ska sköta detta själv. 

Det är viktigt att se till att avtalet inte löper längre än du tänkt dig. Om du till exempel bara vill hyra under en kortare tid måste du se över villkor och uppsägningstid så att inte avtalet löper i många år och du blir fast.

Se till att skriva hyresavtal, vare sig det gäller kontorsplats, kontorslokal eller lagerlokal så du vet vad som gäller.

Fråga: Mitt företag ska sälja produkter – behöver jag avtala med varenda kund om till exempel reklamationer? 

Juristen svarar: Vare sig du ska sälja varor eller tjänster kan det vara effektivt att upprätta allmänna villkor.

Istället för att varje avtal ska innehålla alla villkor så har du då ett avtal med generella villkor som gäller för alla dina kunder.  

Allmänna villkor ska vara anpassade efter just din verksamhet och de regler om reklamationer och garantier som just ditt bolag bör ha. Dessa kan man bifoga som en bilaga till andra avtal som till exempel abonnemang samt ha på webbsidan som en allmän information.  

Fråga: Min kompis designar företagets logotyp, men jag hörde att det är hon som äger loggan då?

Juristen svarar: Om du har en anställd grafisk formgivare äger du oftast rätten till loggan men om en konsult, eller kompis, skapat den så äger han eller hon upphovsrätten oavsett om du betalat för den eller inte. Den ideella rätten till loggan kan inte överlåtas. Det betyder att den som skapat loggan har rätt till att bli nämnd som upphovsman.

Den ekonomiska rätten ger upphovsmannen ensamrätt att bestämma hur verket får användas. Den ekonomiska rätten kan överlåtas genom friköp, vilket är vanligt när det gäller loggor och mönster. 

Vid anställning är det arbetsgivaren som äger den ekonomiska rätten till verk som framställts inom ramen för anställningen, om inget annat har angetts. 

Det viktigaste här är att bestämma vem som ska ha rätt till arbetsresultatet, annars kan det hända att det är en konsult som äger din logga. Upphovsrätten kan även inkludera foton, texter och datorprogram. Se till att skriva avtal som ger dig upphovsrätten till din logga och annat material. 

Fråga: Vi är två delägare och båda är lika slarviga. Jag har några avtal hos mig och min kollega får räkningar till sig – hur ska vi samordna det så vi inte missar något?

Juristen svarar: I tjänsten Lexly Business kan du enkelt ladda upp dokument och förvara dem digitalt i molnet. Du kan själv tilldela behörighet så att de du vill ska nå dokumenten och avtalen gör det.

I tjänsten kan du få påminnelser när avtal går ut, eller måste sägas upp. Du kan även använda e-signering för avtal och du har tillgång till att skriva juridiskt korrekta avtal. Du får prova på baspaketet kostnadsfritt i 30 dagar utan bindning. https://lexly.se/foretag/foretagspaket/

Fråga: Jag har ingen koll på juridik alls och har inte tid att sätta mig in i det själv. Finns det hjälp att få?

Vi rekommenderar att du börjar med att göra en analys som är kostnadsfri online. Där får du veta vilka juridiska risker ditt bolag kan ha och vad du bör tänka på. 
Testet hittar du här https://lexly.se/foretag/foretagsavtal/risk-och-behovsanalys/

Skriv korrekt aktieägaravtal

Med ett korrekt avtal säkerställer ni att gällande lagar och regler följs, vilket annars kan orsaka kostsamma tvister. Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Relaterade artiklar

Aktieägaravtal

Här kan du enkelt skriva ett aktieägaravtal online till fast pris. Du svarar på olika frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt aktieägaravtal som är skräddarsytt efter just ditt företags situation och era förutsättningar.

Skriv online

3744 kr

Med Jurist

12488 kr

3744 kr

På 45 min skriver du ett juridiskt korrekt aktieägaravtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

12488 kr

Boka
Gratis inledande samtal