Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Vad är ett testamente och hur ska det skrivas?

Ett testamente är ett juridiskt dokument där kan du bestämma hur arvet efter dig ska fördelas. Utan testamente fördelas arvet enligt den legala arvsordningen. Det ställs vissa krav på hur det ska utformas för att vara giltigt.

Hur skriver jag ett testamente?

Fundera över vem eller vilka du vill ska ärva dig och om du vill ha med några särskilda villkor för arvet efter dig. Ett tydligt och korrekt testamente skapar trygghet och förhindrar oklarheter och konflikter i framtiden. 

Tänk på att mallar som finns spridda på internet bara är exempel på hur ett testamente kan se ut. Du kan aldrig vara säker på att mallen formulerar just dina önskemål eller att den är juridiskt korrekt. 

När du skriver ditt testamente online hos oss får du guidning genom hela processen och kan känna dig trygg med att testamentet är juridiskt korrekt. 

Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Vittnena ska vara minst 15 år och ni får inte vara släkt. De får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, de behöver veta att det är ditt testamente som signeras men de behöver inte ta del av innehållet i testamentet.

Kan man göra sina barn arvlösa med ett testamente?

Barn (bröstarvingar) har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilket i regel utgör hälften av ditt arv. Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå från att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner. För att tydligare visa din önskan kan du bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot din önskan och ändå kräver ut sin laglott vid din bortgång. Då får barnet endast laglotten och inget mer. 

Många kunder som vi pratar med vill dock att partnern ska ha möjlighet att bo kvar samtidigt som särkullbarnet direkt får ut det arv han eller hon har rätt till. Då behöver testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring.

Kan man ärva skulder?

Nej, arvingarna blir aldrig skyldiga att betala skulder som inte täcks av den avlidnes tillgångar. Är skulderna större än tillgångarna ärver arvingarna ingenting efter den avlidne. 

Läs vår stora guide om arv och testamente

Skriv testamente 

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.